Συμβουλευτική Γονέων

Συμβουλευτική Γονέων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Αναφέρεται σε μία διαδικασία συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και σε κάποιον Ειδικό Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή με στόχο τη συναισθηματική και συχνά πρακτική στήριξη των πρώτων στην αναγνώριση και διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού τους ή/και της οικογένειάς τους ευρύτερα. 

Συχνά «συνοδεύει» την ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού ή του εφήβου, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και μεμονωμένα, καθώς υπάρχει η άποψη ότι τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά του παιδιού στέκεται απλά η αφορμή προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια θέματα ολόκληρης της οικογένειας ή του ζευγαριού.

 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

  • Όταν παρατηρούμε στο παιδί συμπεριφορές/αντιδράσεις που μας ανησυχούν ή μας προβληματίζουν
  • Όταν βρισκόμαστε σε κάποια κατάσταση κρίσης (π.χ. διάσταση/διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου, απώλεια/αλλαγή εργασίας κ.ά.)
  • Όταν δεν αισθανόμαστε ευχαρίστηση στην επαφή με το παιδί μας ή/και με τον/την σύντροφό μας
  • Όταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαμε μέχρι τώρα (εσωτερικές πηγές στήριξης: σώμα, συναίσθημα, σκέψη, συμπεριφορά) δεν είναι πια βοηθητικός στο εδώ και τώρα
  • Όταν το περιβάλλον (εξωτερικές πηγές στήριξης: φίλοι, συγγενείς, σύντροφος κ.ά.) δεν επαρκεί για την υποστήριξη που χρειαζόμαστε στο εδώ και τώρα.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Παρά την ονομασία της, δεν πρόκειται για μία σειρά από συμβουλές, αλλά για μία περισσότερο διαλογική διαδικασία, κατά την οποία οι γονείς φέρνουν προς συζήτηση τα θέματα που τους απασχολούν και ο θεραπευτής τους βοηθάει να δώσουν νόημα σε αυτά προσφέροντας την «καθαρή» του ματιά όντας έξω από το σύστημα της οικογένειας.

Οι συμπεριφορές ονομάζονται, αναγνωρίζονται και τοποθετούνται στο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνονται, σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί η αλληλουχία των γεγονότων, το πριν και το μετά, οι «αιτίες» και τα «αποτελέσματα». Έτσι, εξετάζεται πώς τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η συμπεριφορά του παιδιού/εφήβου αλληλεπιδρούν με αυτά των γονέων του, με κύριους στόχους αρχικά την επίγνωση αυτής της διαδικασίας αλληλεπίδρασης από την πλευρά των ενηλίκων και έπειτα την καθοδήγησή τους προκειμένου να επιχειρήσουν κάποια μικρή ή μεγάλη αλλαγή σε αυτή.